Peki nedir bu W oturuşu?
Genellikle 1 buçuk-2 yaş döneminde sık rastladığımız bir oturuş şeklidir. W oturuşu çocuğun dizlerini kırıp bacaklarını dış yana doğru açarak kalçasının üzerine oturduğu pozisyona denir. Eğer çocuğa tepeden bakarsanız bacaklarının ‘W’ şeklini aldığını görürsünüz.
Çoğu annenin gözünden kaçırdığı dikkat etmediği bir oturma şekli olan W oturuşunun çocuklar için özellikle ileri yaşlarda birçok zararı var. Çünkü bu oturuş şeklinde vücut ağırlığı kalça, diz ve ayak bilekleri üzerine baskı yapar. Bu da kalça, diz ve vücut duruşuyla ilgili bozukluklara yol açar.
Şimdi W oturuşunun neden olabileceği durumlara bakalım:
1- Gövde gücünde azalma: Bu oturuş vücuttaki kasları minimum kullanarak dik durmayı sağlar. Bu yüzden özellikle karın ve sırt bölgesindeki kaslarda zayıflamaya yol açabilir.
2- Kalça Çıkıklığı: Özellikle bebeklik döneminde kalça problemi yaşayan çocuklarda kalça açısını bozarak bu durumun belirginleşmesine hatta ileri dönemde kalça çıkığı riskinin artmasına sebep olur.
3- Vücut Hareket Eksikliği: Bu pozisyonda oturan çocuklar özellikle çapraz gövde hareketlerini yapamaz. Bu da ileri dönemde masa başı etkinliklerinde zorlanmasına yol açabilir.
4- Baskın Eli Seçme Güçlüğü: W oturuşunda oyun oynayan çocuklar sağ tarafındaki oyuncakları almak için sağ, sol tarafındaki oyuncakları almak için sol elini kullanır. Bu da baskın olan elin ortaya çıkmasında güçlük yaratır.
5- Kalça Açısında Bozukluk: Bu oturuş şekli alışkanlık haline gelirse kalça açısında bozulmaya neden olur. Bu da diz ve ayak bileklerinde yapısal bozukluklara yol açabilir. İçe basma, düz tabanlık gibi ayakta fiziksel bozukluklar ortaya çıkar.
Eğer çocuğunuz devamlı W oturuşunda oturuyorsa yavaşça bacaklarını düz uzatabilir, bağdaş kurdurabilir veya küçük bir sandalyeye oturmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.